• امروز: 1403/10/04
  • آخرین بروزرسانی: 1403/10/03
مجری طرح ملی ICM: در کنار بهره‌وری اقتصادی به‌دنبال سلامت هستیم

مجری طرح ملی ICM: در کنار بهره‌وری اقتصادی به‌دنبال سلامت هستیم

مجری طرح ملی ICM تولید محصولات کشاورزی با کیفیت و برخوردار از شاخص‌های استاندارد ایمنی غذا را در دستور کار این طرح دانست و گفت: این طرح با محصول برنج آغاز شد و ۵۰۰۰ هکتار از شالیزارهای گیلان، مازندران و گلستان را با ۳۳۰۰ کشاورز تحت پوشش قرار داد.

به گزارش روابط عمومي سازمان جهاد کشاورزي استان گيلان، محمد شریفی‌مقدم امروز (سوم تیر ماه) در جلسه هماهنگی تولید برنج گواهی‌شده با روش مدیریت تلفیقی (ICM) در استان گیلان، ادامه داد: در استان مازندران ۳۰۰۰ هکتار و در دو استان گیلان و گلستان ۱۰۰۰ هکتار را زیر کشت بردیم.

او یکی از برنامه‌های محوری وزارت جهاد کشاورزی را دانش‌بنیان کردن بخش کشاورزی دانست و گفت: یکی از اقدامات خوب سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اجرای عملی این برنامه در قالب ICM است.

وی با اشاره به رویکرد دانش‌بنیانی ICM بیان کرد: به‌دنبال مدیریت جامع تولید محصول برنج هستیم؛ این مصوبه از سال گذشته به سه استان شمالی ابلاغ شده و خروجی آن، ارتقای بهره‌وری در بخش کشاورزی با اولویت بهره‌وری اقتصادی است.

مجری برنامه توسعه کشاورزی پایدار موسسه آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه دانش و فناوری می‌تواند به کمک کشاورزی بیاید تا هزینه‌های تمام‌شده را کاهش و عملکرد را افزایش دهیم، اظهار کرد: به‌دنبال کشاورزی پایدار هستیم و کشاورزی پایدار از محیط زیست و منابع پایه، یعنی آب و خاک حفاظت می‌کند.

وی با بیان اینکه کشاورزان تحت پوشش طرح یادشده برنامه‌های فنی، آموزشی، ترویجی و اجرایی را فرا گرفته‌اند، گفت: سابقه اجرای کشت تلفیقی در استان مازندران وجود داشت. بنابراین این انتقال تجربه و دانش قابل اجرا در سطح نظام شالیزاری کشور اتفاق افتاده و با کمک موسسه تحقیقات برنج و موسسه تحقیقات گیاه پزشکی به دستورالعمل تبدیل و به نظام شالیزاری کشور افزوده شده است.

مجری طرح ملی ICM این طرح را شامل تولید بذر و مدیریت تغذیه و مدیریت آب و ... با تاکید بر مدیریت آفات و بیماری‌ها دانست و بیان کرد: پس از برداشت، در قالب برنامه مشخص تعریف خواهد شد و مجموعه‌ای از راهکارهای فناورانه را به نظام شالیزاری کشور اضافه می‌کنیم.

وی مهمترین خروجی ICM را دانش‌بنیان کردن نظام شالیزاری دانست و بیان کرد: در کنار بهره‌وری اقتصادی به‌دنبال سلامت هستیم و سلامت را در سه شاخص اصلی سلامت شغلی، سلامت محیط زیست و سلامت محصول دنبال می‌کنیم.

شریفی‌مقدم کشاورزی را شغلی پر رنج دانست و اظهار کرد: کشاورزان در معرض آسیب جسمی هستند. بنابراین با همکاری دانشگاه علوم پزشکی، ارتقای سلامت حرفه‌ای و شغلی کشاورزان را آغاز خواهیم کرد. در طرح ICM از آسیب به منابع آب و خاک جلوگیری می‌کنیم و در نهایت، سلامت محصول را در دستور کار داریم.

وی با بیان اینکه طرح مدیریت جامع تولید در هشت شهرستان گیلان و توسط ۸۰۰ کشاورز اجرا می‌شود، گفت: ۳۰ سایت تحت پوشش این طرح بودند و شاهد برنامه‌ریزی‌های خوب و منظم در استان هستیم.

مجری برنامه توسعه کشاورزی پایدار موسسه آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به تداوم مدیریت جامع تولید در محصولات مختلف کشاورزی با رویکرد استراتژیک، صادراتی و کالای اساسی سبد غذایی، اظهار کرد: نهضت دانش‌بنیان کردن کشاورزی را از طریق پروژه‌های توسعه‌ای در مناطق مختلف اجرایی می‌کنیم.

او ICM را یک نظام ارتقایافته از طرح مدیریت آفات و بیماری‌ها (آی.پی.ام) دانست و ادامه داد: اساس ICM مقابله با مخاطرات زیست‌محیطی است، زیرا در چند دهه اخیر، با تغییرات اقلیمی و خشکسالی‌های مستمر و بارش‌های سیل‌آسا و ... مواجهیم که شرایط نرمال منابع را تهدید می‌کند.

وی کشاورزی را اولین حوزه دانست که تحت تاثیر تغییرات اقلیم قرار می‌گیرد و بیان کرد: اولین نمود تغییرات اقلیمی در منابع پایه است و علاوه بر کمبود آب، تغییر در روند بروز آفات و بیماری‌ها را شاهدیم. تغییرات اقلیمی سال به سال تشدید می‌شود و تغییر دامنه رفتار آفات و بیماری‌ها را به‌دنبال دارد. شاهد بروز آفات جدید و مقاوم شدن آفات هستیم. بنابراین باید رژیم مدیریت مزرعه را با ICM منطبق کنیم.

او با اشاره به نظام مانیتورینگ، پایش ICM و ثبت داده‌ها، افزود: نظام علمی کشاورزی باید در برابر تغییرات اقلیمی آماده و مجهز باشد تا بتوانیم پایداری بخش کشاورزی را حفظ کنیم.