• امروز: 1403/09/04
  • آخرین بروزرسانی: 1403/09/04
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان:  بقای همه آن‌هایی که پس از ما خواهند آمد، به کارایی جامعه برای مدیریت منابع خاک وابسته است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان: بقای همه آن‌هایی که پس از ما خواهند آمد، به کارایی جامعه برای مدیریت منابع خاک وابسته است

به گزارش روابط عمومی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان همزمان با روز جهانی خاک با صدور پیامی تاکید کرد: تندرستی و بقای همه آن‌هایی که پس از ما خواهند آمد، به کارایی جامعه برای مدیریت منابع خاک وابسته است. با مدیریت درست در سطح ناحیه‌ای، ملی و بین‌المللی می‌توانیم شانس پایداری خاک در جامعه را بهبود بخشیده و مسائل زیست محیطی را سامان دهیم.

 

متن کامل پیام صالح محمدی به شرح زیر است:

با توجه به اهمیت خاک به عنوان سومین جزء عمده محیط زیست پس از آب و هوا، سازمان خوار و بار جهانی سازمان ملل متحد (فائو) سال 2005، 5 دسامبر (14 آذر) را روز جهانی خاک و سال 2005 را سال جهانی خاک و سال 2015 تا 2024 را دهه خاک نامگذاری کرد و شعار امسال با عنوان «روز جهانی خاک : خاک، آب منشاء زندگی» نامگذاری شده است. 

خاک منبع عظیم و ثروت گرانقدری است که بسیاری از مسائل حیاتی و نیازهای ضروری انسان و جامعه به آن وابسته است. خاک میزبان و در بردارنده 14  تنوع زیستی موجود در کره زمین و یکی از پیچیده ترین اکوسیستم ها و سکونت‌گاه‌های روی زمین و در برگیرنده ترکیبی از ارگانیسم های مختلفی است که با یکدیگر تعامل داشته و در چرخه‌ای که ضامن تداوم حیات روی کره زمین هستند،  نقش‌آفرینی می‌کند. گستره طبیعی خاک‌های حاصلخیز محدود است و این گستره محدود تحت فشار انواع کاربری‌های رقیب برای کاشت محصولات کشاورزی، جنگل‌داری، چراگاه‌ها و استخراج مواد و ... قرار دارد.

- تندرستی و بقای همه آن‌هایی که پس از ما خواهند آمد، به کارایی جامعه برای مدیریت منابع خاک وابسته است. با مدیریت درست در سطح ناحیه‌ای، ملی و بین‌المللی می‌توانیم شانس پایداری خاک در جامعه را بهبود بخشیده و مسائل زیست محیطی را سامان دهیم.

95 درصد غذای روزانه انسان و تعداد 114 عنصر از 117 عنصری که برای رشد گیاه ضروری است از خاک تأمین می‌شود. عناصر ماکرو و میکرو مانند نیتروژن، برای رشد و جلوگیری از پژمرده شدن و فسفر در گستردگی ریشه و عناصر میکرو مانند آهن، روی، منگنز و مس در فعال کردن آنزیم‌ها، نقش اساسی دارند. نگهداری آب در بافت گیاه در جهت فعل و انفعالات شیمیایی نیز به عهده خاک است و از طرفی فلوئور سبب تعادل میکروبی دستگاه گوارش انسان و در ساختار عملکرد مغز می‌شود.

برخی از چالش‌های حوزه خاک که می‌توان به آن‌ها اشاره کرد:

1-فرسایش

 در کنار بسیاری از عوامل طبیعی فرسایش خاک، عوامل انسانی مانند چرای بیش از حد دام‌ها، کشت بیش از حد و جنگل‌زدایی باعث تخریب فیزیکی خاک و کاهش پتانسیل کارایی خاک می‌شود.

2- آلودگی

ورود پساب‌های صنعتی و فلزات سنگین مثل کادمیم، فاضلاب‌های خانگی، تجاری، کشتارگاه‌های دام و طیور

3-تغییر کاربری اراضی

 تغییر کاربری اثرات زیان‌باری بر خصوصیات خاک داشته و به عنوان عامل تخریب خصوصیات فیزیکی- شیمیایی خاک می‌باشد

4-وضعیت نامناسب زهکشی خاک‌ها

مشکلاتی از جمله تخریب محیط زیست، بالا آمدن سطح آب زیرزمینی و ایجاد اراضی ماندابی که این امر در طول زمان باعث کاهش تولیدات کشاورزی می‌گردد.

 راهکارهای مدیریت چالش‌های حوزه خاک به شرح زیر است:

1- مصرف کود با توجه به آزمون خاک به منظور نگهداری و بهبود خاک بدون آلوده‌سازی منابع آب

2- کاهش فرسایش به منظور نگهداری کیفیت خاک و بهبود کیفیت آب و هوا

3- حفظ کیفیت خاک و جلوگیری از آلودگی آن را مدیریت نمود.

4-شخم زدن عمیق هم به تخلخل خاک و افزایش نفوذپذیری خاک برای افزایش ظرفیت جذب آب کمک می‌کند.

5-کشت تراز برای زمین‌های شیب‌دار و در مناطقی که بارندگی کمتر از 600 میلی متر است، مناسب است

6- کشت نواری خاک به جای بالا و پایین به طور افقی و عمودی بر شیب شخم زده می‌شود و این روش مناسب تپه‌ها می‌باشند که رواناب‌ها کاهش می‌یابد به طوری که آب بیشتری در خاک نفوذ کرده و ذخیره می‌شود و به طور یکنواخت در خاک پخش می‌شود.

7- کاشت محصولات مقاوم به فرسایش مانند بادام زمینی، سویا و فلفل قرمز.

و اما کلام آخر:

فعالیت‌های انسان اغلب به فرسایش منابع زمینی جهان منجر شده که پایه امنیت غذایی پایدار را تشکیل می‌دهد. ارزیابی جهانی این‌گونه فرسایش، نشان می‌دهد که به 15% کل زمین‌های دنیا آسیب وارد آمده است. این آسیب‌ها عمدتاً ناشی از فرسایش، کاهش عنصرهای غذایی، شوری و فشردگی نیز بوده است.

- اتخاذ سیاست‌های اجرایی مناسب در جهت حفظ منابع پایه آب و خاک و بهره‌برداری بهینه از این منابع برای افزایش تولیدات کشاورزی مورد تأیید و توجه برنامه‌ریزان بخش کشاورزی می‌باشد.

- سیاست‌های اجرایی مدیریت منابع خاک مانند تهیه و اجرای پروژه‌های حفاظت خاک، شناسایی آلاینده‌ها و جلوگیری از آلودگی منایع آب و خاک، شناسایی منابع اراضی برای توسعه کشاورزی آبی و دیم با شیوه‌های نوین کشاوری پایدار، از مهم‌ترین این سیاست‌ها است.

صالح محمدی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان