• امروز: 1403/11/15
  • آخرین بروزرسانی: 1403/11/15

نخستین جلسه شورای عشایری استان گیلان

نخستین جلسه شورای عشایری استان گیلان عصر روز پنج شنبه یازدهم آبانماه با حضور رییس محترم سازمان امور عشایر کشور، استاندار محترم، جمعی از مدیران دستگاه های اجرایی و فرمانداران شهرستان ها برگزار گردید.

در ابتدای جلسه ریاست سازمان جهاد کشاورزی گیلان ضمن خیرمقدم به میهمانان چکیده ای از سیمای عشایری استان را به سمع حضار رسانیده و اهم مشکلات و تنگناهای پیش روی این قشر محروم را برشمردند. مهندس شعبان نژاد ضمن اشاره به وجود 11 هزار خانوار عشایری در 12 شهرستان استان گیلان اعلام داشتند 25 درصد صنایع دستی استان در حوزه عشایری تولید می شود که درآمدزایی سالانه حدود 160 میلیارد تومان را بدنبال دارد. وی گزارش نمود 70 درصد دام سبک استان متعلق به این قشر از جامعه می باشد که منتج به تولید 3400 تن گوشت قرمز به ارزش 95 میلیارد تومان می گردد. وی اعلام داشت نگاه ویژه به عشایر در استان از سال 95 شروع شده و اداره امور عشایر با تعریف20 پست سازمانی از سال گذشته در سازمان جهاد کشاورزی استان استقرار یافته است. مسائل مرتبط با پروانه چرای دام، توسعه کشت گیاهان دارویی در مناطق بالادست و ترویج صنایع دستی حوزه عشایری استان از دیگر مباحث مطروحه از سوی رییس سازمان جهاد کشاورزی بود.

در ادامه دکتر شکری نماینده محترم مردم تالش، ماسال و رضوانشهر در خصوص مشکلات عشایر حوزه انتخابی خود اعم از فقدان راههای دسترسی مناسب، عدم برخورداری سکونت گاهها از حداقل امکانات مورد نیاز از قبیل آب شرب، و ... مشکلات مرتبط با پروانه چرای دام بیاناتی ارائه نمودند. وی وضعیت مدارس  را در مناطق مربوطه فاجعه بار خواند و خواستار بهبود وضعیت موجود گردید.

سپس مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان به ارائه گزارش از حوزه فعالیتی خود پرداخته و اظهار داشتند 244 هزار هکتار مراتع در استان وجود دارد که اکثرا ییلاقی بوده که 4ماه از سال عشایر استان در آن مناطق استقرار می یابند و پس از آن دام ها در جنگل های استان رها می باشند که این موضوع یکی از عوامل تاثیرگذار در تخریب جنگل های استان محسوب می گردد . دکتر یوسف پور اعلام داشت کلیه مراتع استان ممیزی شده است و جامعه دامداران دارای پروانه چرا در استان 12هزار نفر می باشد. وی راهکار مناسب رفع مشکلات عشایر استان را ساماندهی عشایر در داخل طرح های مرتعداری بیان داشت.

فرماندار شهرستان تالش نیز در ادامه جلسه در راستای حمایت از این قشر زحمتکش مطالبی ارائه نموده و بیان داشتند هر دستگاهی باید در بودجه سالانه خود اعتباری بمنظور حمایت از جامعه عشایری تخصیص دهد. در ادامه مدیرکل آموزش و پرورش استان گیلان طی سخنانی تعداد دانش آموزان عشایری استان را 5 هزار نفر گزارش نمودند که در 214 مدرسه در سطح استان مشغول به تحصیل می باشند. وی طی سخنان خود عدم برخورداری دانش آموزان و آموزگاران مناطق عشایری را از امکانات مناسب تایید نمودند.

در ادامه این نشست مهندس قندالی رییس سازمان امور عشایری کشور مختصری از سیمای عشایری ایران را گزارش نموده و از نگاه ویژه استاندار محترم به این حوزه و اقدامات ارزشمند بعمل آمده از سوی ایشان از زمان تصدی استانداری بوشهر تاکنون و همچنین از زحمات دکتر شکری و مهندس شعبان نژاد تقدیر و تشکر نمودند. رییس سازمان امور عشایر ایران در سخنان خود بیان داشتند عشایر کشور سالانه 7/5 میلیون تن محصول تولید می کنند. وی با اشاره به اینکه به استناد قانون، حفظ منابع مهمترین اصل است و بهره برداری از منابع در درجه بعدی اهمیت قرار داردتاکید نمودند باید از ظرفیت های موجود در مناطق عشایری علی الخصوص در زمینه پرورش گیاهان دارویی، توسعه گردشگری عشایری، کشت علوفه در اراضی شیبداربه بهترین شکل ممکن بهره برداری کنیم. ایشان با اشاره به آیین نامه ساماندهی عشایر کشور مصوب هیات دولت در سال 84 اظهار امیدواری کردند با اجرای  کامل مفاد این آیین نامه توسط دستگاه های ذیربط بخش اعظمی از مشکلات جامعه عشایری کشور برطرف گردد.

دکتر مصطفی سالاری استاندار محترم استان گیلان در جمعبندی جلسه ضمن تاکید بر اصلاح آمار جمعیتی اظهار داشتند برای ارتقای خدمات و تسهیل معیشت این قشر باید برنامه ریزی صحیح نمود و اصرار بر تبدیل سکونت گاهها به روستا نورزید چراکه جامعه عشایری غالبا در قشلاق ها برخوردار از زندگی روستایی می باشند. احداث مدرسه یا خانه بهداشت تابع جمعیت است و کمک هایی که صورت می گیرد باید برای زندگی این افراد اثربخش تر باشد بدون آنکه هویت تغییر یابد.  دکتر سالاری اظهار داشتند تقویت پیوند روستاییان و عشایر افزایش تولید را بدنبال خواهد داشت و رفاه اقتصادی هر دو قشر را موجب می گردد.

روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی گیلان