• امروز: 1403/07/06
  • آخرین بروزرسانی: 1403/07/05
تامین نهال توت استاندارد 50 درصد راه توسعه و گسترش نوغانداری است

تامین نهال توت استاندارد 50 درصد راه توسعه و گسترش نوغانداری است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان، با بیان اینکه تامین نهال توت استاندارد ۵۰ درصد راه توسعه و گسترش نوغانداری است، گفت: برای احیای نوغانداری، احیای توتستانهای موجود و ایجاد توتستانهای جدید به عنوان منبع غذایی کرم ابریشم در دستور کار مرکز توسعه نوغانداری کشور قرار دارد.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان، صالح محمدی افزود: اهمیت توت در صنعت نوغانداری به لحاظ تغذیه کرم ابریشم در سراسر جهان مشخص شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان تصریح کرد: اکثر نژادهای تجاری کرم ابریشم فقط از برگ توت تغذیه میکنند و لذا ارزش اقتصادی این گیاه در صنعت نوغانداری نمایان است.

محمدی ادامه داد: براساس گزارش  پژوهشی مرکز تحقیقات کرم ابریشم کشور، نژادهای کرم ابریشم موجود در بانک ژن این مرکز جزو دستهای از کرمها هستند که تنها از برگ توت تغذیه میکنند لذا در کشور ما توسعه صنعت ابریشم وابسته به پرورش، تکثیر و کشت ارقام اصلاح شده توت است.

وی توت را جزو گیاهان با ارزش در باغبانی(تولید میوه خوراکی)، تغذیه دام، صنعت چوب و صنایع دارویی(دارای ترکیبات فلاونوییدی، ترکیبات با خاصیت آنتی اکسیدانی و نیز اسید فولیک) دانست و عنوان کرد: میوه توت از داروهای طب سنتی برای درمان اسهال خونی و یبوست است و توت سیاه سرشاز از آنتی اکسیدان و کنترل کننده رادیکال‌های آزاد بدن انسان است و از پیری زودرس و مرگ سلول‌ها جلوگیری می‌کند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه روش متداول ازدیاد غیرجنسی توت از طریق قلمه ساقه است، خاطرنشان کرد: موفقیت در این روشها به عواملی چون ژنتیک گیاه، سن و شرایط فیزیولوژیکی گیاهان مورد استفاده برای قلمهگیری، شرایط اقلیمی و روشهای کشت بستگی دارد. همچنین ارقام جدید و اصلاح شده توت، توانایی تکثیر از طریق قلمه را بلافاصله بعد از بلوغ ندارند و حداقل به 6 تا 7 ماه زمان نیاز دارند تا بتوان آنها را از والد مادری جدا کرد.

وی اضافه کرد: برخی ارقام توت و بیشتر ارقام اصلاح شده آن سخت ریشهزا بوده و ازدیاد آنها با روشهای متداول مثل قلمهزنی بسیار مشکل، زمانبر و پرهزینه است لذا دستیابی به روش ریز ازدیادی کارا منجر به ازدیاد انبوه و سریع، مقرون به صرفه و بدون محدودیت فصلی و مکانی این ارقام خواهد شد.

محمدی با بیان اینکه ریزازدیادی موجب افزایش گیاهان در یک دوره زمانی کوتاه تحت شرایط کنترل شده میشود، عنوان کرد: در روش سنتی ازدیاد از طریق قلمه ساقه، هر قلمه تنها یک گیاه تولید میکند؛ در حالی که در ریزازدیادی هزاران گیاه از یک ریزنمونه میتواند تولید شود. همچنین تولید گیاهچهها در روش ریزازدیادی وابسته به فصل خاصی نیست لذا ریزازدیادی روشی کارآمد و مقرون به صرفه برای ازدیاد سریع توت در زمان نسبتا کوتاه و فضای کوچک است و همچنین تولید گیاهان عاری از ویروس را با کشت مریستم انتهایی گیاه ممکن میکند.

وی با اشاره به رونق صنعت نوغانداری در کشور از دیرباز تا سال 1379، متذکر شد: طی سالیان گذشته ورود ابریشم بیکیفیت و ارزانقیمت چینی به بازارهای ایران، صنعت تولید ابریشم کشور را در آستانه نابودی کامل قرار داد و این صنعت در دهه 80 و 90 به دلیل کاهش تعرفه واردات پیله و نخ ابریشم و پایین بودن نرخ خرید تضمینی، رو به افول رفت.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی با بیان اینکه این سازمان به دنبال اعمال مکانیزمهای حمایتی برای اعتمادسازی تولیدکنندگان به صنعت نوغانداری، نهادههای مورد نیاز این بخش از جمله نهال توت اصلاح شده و تخم نوغان را به شکل یارانهای تولید و رایگان و یا با حداقل قیمت در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد را پیگیری و دنبال می کند. همچنین گفت: برای احیای نوغانداری، احیای توتستانهای موجود و ایجاد توتستانهای جدید را به عنوان منبع غذایی کرم ابریشم در دستور کار توسعه نوغانداری کشور قرار دارد. اجرای آن نهایتا با ایجاد زنجیره ابریشم از تولید پیله تا نخ ابریشم، صنعت نوعانداری و تولید منسوجات ابریشمی را احیا کرده و خانوادههای مشغول در این صنعت بتوانند محصولات ابریشمی را تولید و به بازار عرضه کنند که علاوه بر ارتقای این صنعت موجب افزایش تولید و درامد نوغانداران خواهد شد.

وی با بیان اینکه پروژه‌ی سفارشی «تهیه پروتکل ریزازدیادی برخی ارقام سخت ریشه‌زای توت» در راستای توسعه نوغانداری با هماهنگی سازمان جهاد کشاورزی گیلان و بین پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مرکز تحقیقات ابریشم کشور به صورت مشترک اجرا شد، خاطرنشان کرد: هدف این پروژه اثربخش دستیابی به دانش فنی جامع و کامل تکثیر ارقام اصلاح شده و سخت ریشهزای توت برای احداث توتستان‌های جدید و احیای توتستانهای قدیمی و کمبازده بوده است. تاثیر محصول منتج از این دانش فنی بر رونق اقتصادی کشور و استان گیلان و خانوارهای روستایی نوغاندار خواهد بود.