توصیه شماره ۳: جوانه دار نمودن بذر (خزانه گیری – جوانه دار بذر)
مهندس اکبرزاده؛ مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان به کشاورزان عزیز توصیه کرد:
بذر برای جوانه زدن مجموعاً نیاز به ۱۰۰ درجه سانتیگراد حرارت دارد، که باید در مدت زمان ۲ تا ۳ روز دریافت کند. به همین منظور باید روی بذر پوشش مناسب قرار داده یا اینکه در گرمخانه نگهداری تا گرمای مناسب تامین گردد.
وی افزود: درجه حرارت مناسب برای جوانه زنی ۳۵-۳۰ درجه سانتیگراد بوده و در دمای ۴۱ درجه سانتیگراد عمل جوانه زنی متوقف می شود.
برای بهتر جوانه زدن بذر ضرورت دارد، که در داخل هر کیسه ۶۰ کیلویی حدود ۳۰-۲۰ کیلوگرم بذر ریخته شده تا جابجایی درون کیسه به راحتی صورت گیرد.
روزی دوبار آب ولرم (کمتر از ۳۷ درجه سانتیگراد) بر روی کیسه ها پاشیده و به آهستگی کیسه ها را حرکت داده تا باعث تامین اکسیژن و تامین گرمای یکنواخت برای بذور گردد.
مهندس اکبرزاده ادامه داد: بذرها پس از ۴-۳ روز جوانه دار شده و آماده بذرپاشی می گردند.
طول مناسب جوانه های ریشه (ریشه چه) در این هنگام باید حدود ۲-۱ میلیمتر باشند.
نکته: آغشته نمودن بذور با محلول حاوی کود بیولوژیک (باکتری هایی مانند ازتوباکتر و آزوسپریلیوم و ...) قبل از انتقال به خزانه توصیه می گردد.
این باکتری ها به عنوان محرکهای رشد به وسیله مکانیسم های مختلف به طور مستقیم و یا غیر مستقیم رشد گیاهان را افزایش می دهند.
روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی گیلان