• امروز: 1403/09/08
  • آخرین بروزرسانی: 1403/09/07
ضرورت توجه کشاورزان به نکات قابل اهمیت در خصوص بیماری «بلاست برنج»

ضرورت توجه کشاورزان به نکات قابل اهمیت در خصوص بیماری «بلاست برنج»

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان با تاکید بر ضرورت توجه کشاورزان به نکات قابل اهمیت در خصوص بیماری «بلاست برنج» گفت: کشاورزان می توانند جهت اطمینان از زمان مناسب سمپاشی و به‌منظور کسب اطلاعات بیشتر، به کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی و یا کلینیک های گیاهپزشکی مراجعه کنند. 

 

به گزارش روابط عمومی سازمان، «ابراهیم محمدی» با اشاره به اهمیت بیماری «بلاست برنج» نکات قابل توجه ای را برای کشاورزان مهم دانست و افزود: بیماری بلاست برنج یکی از بیماری های مهم قارچی در مزارع برنج بوده که علائم آن روی برگ به صورت لکه های دوکی شکل دیده می شود.

 

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان با بیان اینکه مرکز لکه ها به رنگ خاکستری و حاشیه آن ها قهوه ای و یا قهوه ای متمایل به قرمز است، گفت: در ارقام‌ حساس و در شرایط مرطوب چند لکه به هم متصل شده و موجب سوختگی و پژمردگی برگ‌ها می شوند.

وی اظهار کرد: لکه های ایجاد شده روی ساقه، گره و یا دم خوشه، سبب پوسیدگی در محل لکه شده و در صورت پیشرفت بیماری دانه ها پوک و سنبله ها به رنگ سفید مایل به خاکستری درآمده و میزان محصول کاهش و درصد شکستگی دانه ها هنگام تبدیل افزایش می یابد.

 

محمدی به روش های کنترل این بیماری اشاره کرد و افزود: مبارزه زراعی و مبارزه شیمیایی دو راهکار برای این نوع قارچ هستند.

وی ادامه داد: در مبارزه زراعی می توان به کشت ارقام‌ مقاوم، اجتناب از مصرف بیش از حد کودهای ازته (مقدار کود ازت را به سه قسمت تقسیط کرده و در مراحل نشا، پنجه زنی و مرحله شکم بکار رود)، کاشت زود هنگام، از بین بردن علف های هرز داخل و حاشیه مزارع، مصرف متعادل کودهای پتاسه و سیلیکاته توجه کرد.

 

وی ادامه داد: در مبارزه شیمیائی نیز می توان در ارقام حساس و محلی طی ۲ مرحله رویشی،(اواسط پنجه زنی تا حداکثر پنجه زنی و مشاهده علائم بیماری روی برگ‌ها) و مرحله زایشی(با ظهور ۲۰ تا ۲۵ درصد خوشه ها تا قبل از سفت شدن دانه ها) مراقبت را انجام داد.

محمدی سموم مناسب سمپاشی را عبارتند از تری سیکلازول به میزان نیم‌کیلو در هکتار، وین به میزان ۴۰۰ سی سی در هکتار، ناتیوو به میزان ۱۶۰ گرم در هکتار و ویستا به میزان نیم کیلو در هکتار دانست و ادامه داد: تهیه سموم از فروشگاه های معتبر و مجاز، انجام مبارزه شیمیایی پس از برطرف شدن شبنم صبحگاهی، توجه به اطلاعیه های هواشناسی به منظور اطمینان از عدم بارندگی حداقل به مدت ۲۴ ساعت پس از سمپاشی از جمله نکات مهم سمپاشی است.

وی خاطر نشان کرد: کشاورزان می توانند جهت اطمینان از زمان مناسب سمپاشی و به‌منظور کسب اطلاعات بیشتر، به کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی و یا کلینیک های گیاهپزشکی مراجعه کنند. 

 

روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان