مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان املش از اجرای طرح الگویی پیوند درختان گردوی ییلاقات املش با ارقام دیر گل و پر محصول در سال جهش تولید خبر داد.
مهندس صفری گفت: در سالهای اخیر بروز سرما و یخبندان در اوایل فصل بهار منجر به ایجاد خسارت به باغ های گردو در حوزه مناطق بالا دست می گردد که این امر باعث عدم بازدهی درختان گردو و ضرر و زیان به باغدار گردو در ییلاقات شده است به نحوی که در اوایل سال 99 بر اثر سرمای بهاره به 398 هکتار از باغات گردوی ییلاقات املش 100 درصد به مبلغ بیش از 620 میلیارد ریال خسارت وارد نموده است .
مدیر جهاد جهاد کشاورزی اعلام کرد: یکی از راهکارهای اساسی جهت برون رفت از این مشکل پیوند درختان گردو با ارقام دیر گل می باشد در این راستا استفاده از ارقام گردو مقاوم به سرما و پرمحصول مانند رقم های چندلر، فرنور و هارتلی دارای اهمیت می باشند.
وی افزود: با توجه به شرایط دمایی و محیطی حاکم بر مناطق ییلاقی شهرستان املش، رقم گردو چندلر پیوندی انتخاب گردید.
وی در ادامه افزود: در این راستا مدیریت جهاد کشاورزی املش در سال جهش تولید اقدام به اجرای طرح الگویی پیوند درختان گردوی ییلاقات املش با رقم مقاوم به سرما و پرمحصول چندلر نمود.
پیوندک های چندلر به تعداد60 عدد از نهالستان مجاز همدان تهیه و در شرایط استاندارد با همکاری مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی استان و مساعدت فرمانداری شهرستان املش در روستاهای دیماجانکش، امام و سیاه خلک عمل پیوندی بر روی درختان گردو به صورت الگویی انجام گرفت.
مهندس صفری اذعان داشت: رقم گردوی چندلر پیوندی یکی از برجسته ترین معروف ترین و پر کشت ترین ارقام گردو در جهان می باشد. ارقام گردوی چندلر بخاطر کیفیت بالای مغز گردو و شفافیت آن به شدت باارزش است. گردوی پیوندی چندلر دارای مقاومت بسیار بالا به آفات و سرما بوده و مناسب برای مناطق بالادست و ییلاقات شهرستان املش می باشد .
ایشان در پایان خاطر نشان کرد: از آنجایی که رقم چندلر در بهار دیربرگ بوده و حدود 25 روز دیرتر از درختان بذری و ژنوتیپ شروع به رشد می نماید بنابراین برای مناطق بالادست و ییلاقی شهرستان املش که با سرمای بهاره مواجه هستند مناسب ترین رقم گردو می باشد. با توجه به اینکه گردو چندلر دارای ساختار میوه درشت و پوست کاغذی بوده و به دلیل زود بازده بودن و باردهی در شاخه های جانبی و دیرگل بودن باعث می شود در فصل بهار که اغلب باغات گردوی مناطق ییلاقی دچار سرمازدگی می شوند. این رقم مقاومت وعملکرد خوبی در برابر سرمای بهاره نشان داده و منجر به تاب آوری، تولید محصول و جلوگیری از خسارت میلیاردی و درآمد پایدار برای گردوکاران حوزه مناطق ییلاقی گردد.
امید است با همه گیر شدن اجرای این طرح در تمامی باغات گردوی مناطق بالا دست شاهد جهش درآمد ناشی از افزایش تولید گردو در شهرستان املش باشیم.
روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی گیلان