توصیه شماره 3: جوانه دار نمودن بذر (خزانه گیری – جوانه دار بذر)
مهندس اکبرزاده؛ مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان به کشاورزان عزیز توصیه کرد:
بذر برای جوانه زدن مجموعاً نیاز به 100 درجه سانتیگراد حرارت دارد، که باید در مدت زمان 2 تا 3 روز دریافت کند. به همین منظور باید روی بذر پوشش مناسب قرار داده یا اینکه در گرمخانه نگهداری تا گرمای مناسب تامین گردد.
وی افزود: درجه حرارت مناسب برای جوانه زنی 35-30 درجه سانتیگراد بوده و در دمای 41 درجه سانتیگراد عمل جوانه زنی متوقف می شود. برای بهتر جوانه زدن بذر ضرورت دارد، که در داخل هر کیسه 60 کیلویی حدود 30-20 کیلوگرم بذر ریخته شده تا جابجایی درون کیسه به راحتی صورت گیرد. روزی دوبار آب ولرم (کمتر از 37 درجه سانتیگراد) بر روی کیسه ها پاشیده و به آهستگی کیسه ها را حرکت داده تا باعث تامین اکسیژن و تامین گرمای یکنواخت برای بذور گردد.
مهندس اکبرزاده ادامه داد: بذرها پس از 4-3 روز جوانه دار شده و آماده بذرپاشی می گردند. طول مناسب جوانه های ریشه (ریشه چه) در این هنگام باید حدود 2-1 میلیمتر باشند.
نکته: آغشته نمودن بذور با محلول حاوی کود بیولوژیک (باکتری هایی مانند ازتوباکتر و آزوسپریلیوم و ...) قبل از انتقال به خزانه توصیه می گردد. این باکتری ها به عنوان محرکهای رشد به وسیله مکانیسم های مختلف به طور مستقیم و یا غیر مستقیم رشد گیاهان را افزایش می دهند. 98/1/19
روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان