دوره آموزشی بینالمللی اصلاح مولکولی برنج با محوریت معرفی و بیان تئوری و عملی علوم و تکنولوژیهای مرتبط با حضور هشت کشور از امروز به مدت یک هفته در گیلان آغاز شد.
مرکز بینالمللی برنج آسیای مرکزی و غربی CWA Rice محور برنامههای توسعهای پژوهش، آموزش برنج آسیای مرکزی و غربی، کشورهایی ازجمله افغانستان، ایران، عراق، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، ازبکستان و آذربایجان است.
CWA Rice بهواقع تلاش منطقی هماهنگ و متناسب با جامعه علمی جهانی برنج در آسیای مرکزی و غربی برای بهبود سطح زندگی مردم منطقه با تولید پایدار برنج، توسعه تکنولوژی و بهبود تجارت و صنعت برنج از طریق شکوفایی ظرفیتهای خاص مناطق و نیز ایجاد شبکه تبادل توانمندیهای کشورهای عضو با همکاری و مشارکت بخش دولتی و غیردولتی و خصوصی است.
اهمیت مرکز CWA Rice در توسعه تکنولوژیهای جدید و آموزش کارشناسان و محققان است که میتوانند تکنولوژی جدید را به کشاورزان برنج در منطقه منتقل کند و منجر به افزایش تولید و سطح درآمد کشاورزان میشود.
CWA Rice بر اساس مصوبات پنجمین اجلاس کمیته مدیریت فنی (TMC) و در راستای برنامه پنجساله ۲۰۱۸ - ۲۰۲۲ مصوب جهت نیازهای پژوهشی، آموزشی و توسعهای کشورهای عضو دوره آموزشی بینالمللی «اصلاح مولکولی برنج» را با حضور شرکتکنندگانی از کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکیه و آذربایجان از امروز به مدت یک هفته در مرکز بینالمللی برنج آسیای مرکزی و غربی برگزار کرده است.
ایران در تولید و توسعه دانش اصلاحی برنج نقش محوری دارد
رئیس مرکز بینالمللی برنج آسیای مرکزی و غربی برنج در حاشیه این دوره آموزشی در گفتوگو با خبرنگار فارس در رشت اظهار کرد: آموزش، تغییر و توسعه تولید برنج از اهداف این دوره آموزشی است.
عباس شهدی کومله با اشاره به حضور نماینده تولید برنج ۱۰ کشور منطقه در این دوره آموزشی افزود: حضور کشورها در این دوره آموزشی طبق مصوبهای صورت گرفته و ایران در تولید، توسعه و دانش اصلاحی برنج نقش محوری دارد.
وی از حضور اساتید مجرب ملی و بینالمللی در این دوره آموزشی خبر داد و گفت: با توجه به اینکه تغییر اقلیم و آبوهوا در جهان مطرح است سعی شده در این دوره آموزشی به مضرات تغییرات اقلیم در تولید و اصلاح روشهای تولیدی برنج تأکید و پرداخته شود.
رئیس مرکز بینالمللی برنج آسیای مرکزی و غربی برنج با اذعان به اینکه ایران در تولید و توسعه دانش اصلاحی برنج نقش محوری دارد خاطرنشان کرد: با تبادل اطلاعاتی که در حوزه تولید برنج و اصلاح گیاهی خاک و سایر موارد میشود امیدواریم سطح تولید برنج سالم در دنیا ازجمله ایران در دستور کار کشورها قرار بگیرد.
۴۰ درصد برنج کشور در گیلان تولید میشود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان نیز در حاشیه این دوره آموزشی در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: مرکز بینالمللی برنج آسیای مرکزی و غربی در استان گیلان مستقر است و کانون تبادل تجربه و آخرین یافتههای علمی و آموزشی است.
علیرضا شعبان نژاد با بیان اینکه ۴۰ درصد برنج کشور در گیلان تولید میشود افزود: گیلان با توجه به اینکه سهم بالایی در تولید برنج دارد از متخصصان و محققان اندیشمندی برخوردار است که میتواند در توسعه دانش اصلاحی بسیار موفق عمل کند.
وی توسعه دانشهای اصلاحی و تجربی در این دوره آموزش بینالمللی یکهفتهای را مثمر ثمر ارزیابی کرد و گفت: در این دوره آموزشی تلاش شده تا تجارب و مفاهیم اصلاح عملی مطرح و در سطح مزارع کشورهای عضو اجرایی شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان با اشاره به کاهش زمین سطح کشت و کاهش برنج در پی آن خاطرنشان کرد: تولید برنج به دلایل توسعه جمعیت و توسعه شهرنشینی در حال کاهش است و نیاز است تدابیری اتخاذ شود تا سهم تولید برنج و افزایش درآمد کشاورزان را شاهد باشیم.
امنیت غذایی نیازمند پایداری تولید است و بر همین اساس افزایش تولید برنج با کاهش سطح زیر کشت، کاهش مصرف آب و کاهش استفاده از مواد شیمیایی و با استفاده از ارقام جدید متحمل به چندین تنش محیطی محقق میشود که رسیدن به این مهم بر عهده اصلاح گران گیاهان است.
برخی برنامههای بلندمدت اصلاحی بر پایه روشهای سنتی کارایی تحقیق و توسعه ارقام جدید را کاهش میدهد و بر این اساس اصلاحگران برنج باید ترکیب تعداد زیادی از صفحات ساده و پیچیده کمی را با حفظ کیفیت برای بهبود عملکرد در برنامه اصلی خود مدنظر قرار دهند.
دستیابی به اهداف تحقیق و توسعه گاهی تنها تکیهبر روشهای سنتی اصلاحی کارساز نبوده و استفاده از ابزارها و تکنیکهای اصلاحی مدرن ضمن سرعت بخشیدن به روش اصلاحی کلاسیک میتواند نقش تکمیلکنندگی برای روشهای سنتی را داشته باشد.
این دوره آموزشی به مدیریت و سازماندهی CWA Rice، همکاری مؤثر پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شمال کشور، موسسه آموزش عالی علمی کاربردی و مهارتی جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان تشکیلشده است.
در دوره اصلاح مولکولی برنج ضمن معرفی و بیان تئوری علوم و تکنولوژیهای مرتبط با ژنومیکس بهصورت عملی و مشاهدهای نیز نرمافزارها و ابزارهای مختلف جهت توانمندسازی آموزش داده میشود.
شرکتکنندگان در این دوره کوتاهمدت با مارکرهای مولکولی و کاربرد آنها در مطالعه تنوع ژنتیکی، آنالیز جایگاههای کنترلکننده صفات کمی و انتخاب به کمک نشانگر و همچنین با برخی از ابزارهای بیوانفورماتیک و بیان ژن نیز آشنا میشوند.
97/5/9
روابط عمومی جهاد کشاورزی استان گیلان