کنترل بیولوژیک آفت ساقه خوار برنج با استفاده از رهاسازی زنبور تریکوگراما علیه نسل اول آفت در شالیزارهای استان گیلان آغاز شد.
کرم ساقه خوار نواری برنج از آفات مهم برنج در استان های شمالی کشور محسوب می شود، که در تمام مراحل رشد گیاه از خزانه تا مزرعه، روی گیاه برنج دیده می شود و خسارتهایی را از جنبه کیفی و کمی به محصول برنج وارد می کند. امروزه با گسترش مشکلات ناشی از اجرای کنترل شیمیایی، دیگر روش های مدیریت آفات به ویژه کنترل بیولوژیک از جایگاهی خاص در زراعت برنج برخوردار می باشند.
دکتر مجیدی عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور در پژوهشی نقش موثر یکی از عوامل کنترل بیولوژیک (زنبور تریکوگراما) در مقایسه با سایر روش های کنترل را مورد بررسی قرار داد. در پژوهش ایشان، تاثیر پنج تیمار مختلف شامل کنترل بیولوژیک سه، دو و یک ساله، کنترل شیمیایی وکنترل زراعی به منظور کاهش جمعیت کرم ساقه خوار نواری برنج در شالیزارهای استان گیلان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که نوسان های جمعیت کرم ساقهخوار نواری در تیمار بیولوژیک سه ساله، روند کاهشی و جمعیت دشمنان طبیعی آن روند افزایشی داشته است. براساس نتایج به دست آمده، رهاسازی دوبار زنبور تریکوگراما در هر نسل کرم ساقه خوار نواری برنج و طی سه سال متوالی، بیشترین تأثیر را نسبت به سایر روش های مورد استفاده در کنترل کرم ساقه خوار نواری برنج در شالیزار داشت.
روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی گیلان