مهندس شعبان نژاد مهمان گفتگوی ویژه خبری شبکه باران
شامگاه چهارشنبه رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه استانی باران به تشریح مباحث مرتبط با مدیریت آب کشاورزی پرداختند.
در این گفتگو مهندس شعبان نژاد بیان داشتند بر اساس داده های هواشناسی بررسی ها نشان می دهد استان گیلان هر 10سال یکبار متحمل خشکسالی گردیده است و این اتفاق در سالهای 67، 77، 87 رخ داده وبا توجه به وضعیت اقلیمی موجود احتمال وقوع آن برای سال 97 وجود دارد. بر این اساس به کشاورزان زحمتکش اکیدا توصیه می گردد از رواناب های موجود در سطح بهره برداری بهینه نموده و مبادرت به تخلیه آب آببندان ها بمنظور لایروبی ننمایند و جدا از کف کنی و خارج سازی آب خودداری نمایند و اقدامات خود را معطوف به لایروبی انهار آبرسان کنند.
استان گیلان برخوردار از 2160 پهنه آببندان است که مساحت 8353 هکتار را شامل می گردد. از این میان 2104 آبندان استان فعال می باشند. در خصوص اعطای تسهیلات به کشاورزان جهت خرید ادوات کشاورزی بویژه خرید موتور پمپ که نیاز به آن در مواقع خشکسالی ضروری احساس می گردد، سازمان جهاد کشاورزی گیلان آمادگی لازم را داراست.
پیرامون موضوع بهینه سازی مصرف آب تاکنون اعتباری به استان تخصیص داده نشده است لیکن در جلسه اخیر روسای سازمان های جهاد کشاورزی استان های شمالی با مسئولین سازمان برنامه و بودجه کشور و مدیران ارشد وزارت نیرو این تصمیم اتخاذ گردید که از سال 97 به مدت 5 سال اعتباری بالغ بر 167 میلیارد تومان جهت بازسازی پهنه های آبی در دسترس تخصیص داده شود.
علیرغم آنکه میزان بارش در استان گیلان بالاست اما عوامل محدود کننده امکان ذخیره سازی آب را فراهمنساخته و سالانه بیش از 7 میلیارد متر مکعب آب وارد دریا می شود.
کشاورزی در گیلان حرفه ای صد درصد خصوصی است و هر اقدام موفقیت آمیزی منوط به مشارکت گسترده مردم است. با مدیریت منابع آبی می توان در برابر بحران خشکسالی مقاومت نمود. در این راستا یکی از اقدامات اساسی اقدام کشاورزان به شخم زمستانه می باشد. آمارها نشان می دهد سال گذشته در زمان مشابه 3/5 درصد اراضی شالیزاری مورد شخم قرار گرفته بودند حال آنکه امروز این عد به 7 درصد افزایش یافته است.
کشاورزان عزیز با بهره گیری مناسب از تقویم زراعی استان می توانند از آسیب های ناشی از خشکسالی و غیره مصون باشند. هرساله با حضور نمایندگانی از استانداری، هواشناسی، مراکز تحقیقاتی ، دانشگاهها و تشکل های مردم نهاد اقدام به تهیه تقویم زراعی می گردد که بر اساس آن شخم زمستانه می باید حداکثر تا 10 فروردین پایان یابد. تهیه خزانه از 10 فروردین لغایت 15 اردیبهشت پیش بینی گردیده و بازه زمانی نشاکاری در این تقویم از 10 اردیبهشت لغایت پایان اردیبهشت وحداکثر تا 5 خرداد می باشد.
لازم به توضیح است 5 سال قبل در استان گیلان فاصله زمانی رسیدگی محصول برنج اولین نشاکاری تا آخرین نشاکاری بعمل آمده 47 روز بود که خوشبختان با رعایت تقویم زراعی اشاره شده امروز این زمان به 25 روز کاهش یافته که در تلاشیم در سال زراعی پیش رو به 22 تا 23 روز برسد. کاهش یک روز نیز اثر چشمگیری در مدیریت آب کشاورزی خواهد داشت.
در سال هایی که استان مواجه با بحران کم آبی می گردد، کشاورزان به ناچار اقدام به حفر چاه های سطحی و کم عمق می نمایند که در بعضی موارد ممکن است بدون مجوز باشد. از پیامد های منفی این امر، افت سطح آب زیر زمینی و در اراضی ساحلی خطر ورود آب شور دریا به سمت اراضی کشاورزی می باشد. در استان گیلان تعداد چاههای غیر مجاز 46000 بوده که در این میان 420181 از آنها برای کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. در ضمن تعدادکل چاههای مجاز استان 16725 حلقه و تعدا د چاههای مجاز بخش کشاورزی 13526 حلقه می باشد. نظارت بر حفر چاههای غیر مجاز طبق قوانین و مقررات بر عهده شرکت سهامی آب منطقه ای است. و این سازمان نیز به منظور ساماندهی و حل مشکلات آماده همکاری با آب منطقه ای استان می باشد.
روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی گیلان