رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: فصل پاییز بهترین و مناسب ترین فرصت برای کاشت نهال جهت افزایش بهرهوری و سبزمانی و توسعه ریشه و افزایش مقاومت گیاه به انواع تنش ها و سودآوری است.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان، صالح محمدی کاشت نهال را مستلزم رعایت فاکتورهایی مانند زمان درست کاشت، نهال سالم و استاندارد، نوع نهال و شرایط اقلیمی دانست و اظهار کرد: رعایت این فاکتورها در کنار مراقبتهای باغبانی می تواند نهال کاشته شده را به درختی پربار، تنومند و تجاری تبدیل کند.
وی فصل پاییز را بهترین و مناسب ترین فرصت برای کاشت نهال جهت افزایش بهرهوری و سبزمانی و توسعه ریشه و افزایش مقاومت گیاه به انواع تنش ها و سودآوری دانست و افزود: کاشت نهال در فصل پاییز در مناطق معتدل، نیمه گرمسیر و نیمه سردسیر بهترین بازه زمانی برای کاشت نهال است، زیرا نهال در دوره استراحت زمستانی، کلیه انرژی و منابع خود را برای تقویت و رشد ریشهها مصرف کرده و در فصول رشدی مانند بهار و تابستان با ریشههای قدرتمند، بهترین رشد و عملکرد باردهی را خواهد داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه در فصل پاییز مصادف با کاهش فعالیتهای نهال، میزان فعالیت بیماریها و آفات نیز کاهش یافته و در نتیجه نیاز کمتری به کود، سم و آفت کشهای شیمیایی است، گفت: به دلیل بارندگیهای بالا در پاییز، کاهش تبخیر و افت دما، نیاز آبی نهال کمتر شده و از طریق نزولات جوی تامین میشود.
محمدی ادامه داد: در مناطق بسیار سردسیر و کوهستانی که با رخدادهایی مانند یخبندان و سرمای بهاره روبرو هستند، کشت بهاره یا کاشت در اواخر زمستان میتواند مناسب باشد، اما در رابطه با کاشت نهالهای تجاری مانند گردو، فندق و بادام، بهترین زمان کاشت برای آن کشت پاییزه است که به رفع نیاز سرمایی نهال، استقرار هرچه بهتر و رشد و ریشه زایی مضاعف کمک میکند.
وی کاشت نهال در پاییز را از لحاظ شرایط محیطی، دمایی، کاهش عوامل تهاجمی و باکتریایی و تنش آبی بهترین فرصت برای کشت نهال دانست و خاطرنشان کرد: کاشت پاییزه میتواند رشد و باروری نهال را یک سال تسریع کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان تصریح کرد: تهیه نهال مناسب و سازگار با اکوسیستم و اقلیم منطقه کاشت از مرجع معتبر مانند مدیریت ها و مراکز خدمات جهاد کشاورزی جهت هدایت به نهالستان های دارای مجوز تولید نهال از موسسات حاکمیتی اصلاح نهال و بذر و آگاهی از زمان درست کاشت آن و نحوه صحیح کاشت نهال، تضمین کننده اولیه صحیح در سرمایهگذاری هوشمند برای پرورش نهالهای تجاری است.
وی با بیان اینکه در کاشت پاییزه به دلیل توقف فعالیتهای رشدی، اکثر منابع و انرژی صرف ریشه دوانی و ریشه زایی نهال میشود، تاکید کرد: با توجه به خنکی هوا و افت دما، میزان تبخیر نیز کمتر شده و سیرابی نهالها با کمک بارندگیها و بعضا آبیاری مطمئنتر انجام میشود و در نتیجه، هزینههای آبیاری و میزان مصرف آب را کاهش می دهد.
محمدی اضافه کرد: با توجه به نیاز نهال پس از کاشت به آبیاری منظم، نهال بهترین منابع آبی را به دلیل بارندگیهای پاییز در اختیار داشته در نتیجه ریشه آن به طور محکم در خاک استقرار یافته و سازگاری بیشتری تا بهار با خاک پیدا میکند.
وی کاشت نهال در فصل پاییز را به طور معمول با موفقیت صد درصدی همراه دانست و عنوان کرد: کاشت نهال در فصل بهار و تابستان به دلیل گرما، افزایش دمای محیط و سرعت تعرق و تبخیر آب ممکن است تنشهایی را برای گیاه به ویژه ریشه به وجود بیاورد؛ همچنین در فصل بهار و تابستان رشد گیاه سرعت گرفته و اکثر تمرکز آن بر گلدهی و رشد و بلوغ میوه قرار میگیرد و در نهایت ریشهها ضعیف باقی میماند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه فعالیت میکروارگانیسمی آفات و بیماریها در فصل گرم افزایش پیدا کرده و با توجه به ضعیف بودن نهال، درصد ابتلای آن افزایش پیدا میکند، گفت: این بازه زمانی برای کشت توصیه نمیشود، زیرا گرما مانع رشد فعال نهال میشود؛ از طرف دیگر، از اوایل زمستان تا اواسط آن به دلیل جریانات افت دمایی و سرمای شدید با پدیده یخ زدگی زمین مواجه هستیم که این یخ زدگی میتواند موجب اختلال در آبرسانی به ریشههای نهال شود.
وی یخ زدگی خاک را مانع عملیات تهویه و تخلخل خاک دانست که ریشه را دچار خفگی و نابودی می کند و یادآور شد: در تعادل دمایی و اکثرا در اوایل بهار و اوسط پاییز یعنی آبان ماه کشت نهال انجام شده و درصد گیرایی آن ارتقا پیدا میکند.