بخش کشاورزی بعنوان یک بخش اقتصادی در جریان رشد و توسعه اقتصادی چند وظیفه مهم و اساسی برعهده دارد که علاوه تامین غذا و امنیت غذایی برای جمعیت رو به رشد به عرضه مواد خام مورد نیاز صنایع تبدیلی و کمک به توسعه فعالیتهای تولیدی وابسته میتوان اشاره کرد.
همانگونه كه مي دانيد بعلت:
- فساد پذيري بالاي محصولات كشاورزي
- فصلي بودن توليد محصولات كشاورزي
- غير قابل مصرف بودن اكثر محصولات كشاورزي بدون فراوري
گسترش صنایع تبدیلی و صنایع نگهداری مواد غذایی براي تمام ملت ها ارزش استراتژيك دارد.
تعریف صنایع تبدیلی و غذایی:
- « صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی به صنایعی اطلاق می گردد که به فرآوری و عمل آوری مواد نباتی و حیوانی ( زراعی ، باغی ، شیلاتی ، دام و طیور و جنگل و مرتع ) می پردازد ، فرآوری در برگیرنده تغییرات فیزیکی ، شیمیایی ، نگهداری ، بسته بندی و توزیع است»
- تعاریف فوق در هیئت دولت به تصویب رسید.
- بر اساس ماده 8 قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی ، " وزارت جهاد کشاورزی موظف است در ایجاد ، توسعه و حمایت از صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و صنایع روستایی اقدام نماید" .
رسالت صنایع تبدیلی:
- حمایت از توسعه صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی با توجه به مزیت های استان
- تشویق به سرمایه گذاری در توسعه زیرساختهای نگهداری محصولات کشاورزی با هدف افزایش عمر ماندگاری و کاهش ضایعات
- استقرار عادلانه صنعت در اقصی نقاط استان با توجه به مزیت های نسبی هر منطقه
- توسعه صنایع تبدیلی همگام با الگوی کشت استان و دورنمای کشاورزی پایدار
- آموزش بهره برداران در راستای ارتقاء دانش فنی، آشنایی با تکنولوژی روز و افزایش بهره وری
- ایجاد و تقویت تشکل ها در بخش خصوصی و واگذاری فعالیتها به این بخش
- هدایت واحدهای صنایع تبدیلی به منظور تولید بر مبنای استانداردهای ملی و بین المللی(ISO،HACCP و ...)
- حضور مستمر و فعال واحد های صنایع تبدیلی در بازارهای ملی و بین المللی
- کاهش ضایعات کشاورزی و افزایش ضریب تبدیل محصولات کشاورزی
- فراهم نمودن زمینه های اشتغال و افزایش درآمد کشاورزان در راستای تحقق اهداف بخش
- ارتقائ کیفیت و استاندارد تولیدات فرآوری شده
- گسترش زیرساخت ها و استقرار واحدهای صنایع تبدیلی وتکمیلی
- ایجاد شرایط ویژه برای سرمایه گذاری خارجی و داخلی در صنایع تبدیلی